Koelkast indeling



De bovenste plank(en)

Bovenin de koelkast is het altijd iets warmer dan onderin de koelkast, namelijk rond de 6 ºC. Het wordt dan ook aangeraden om op de bovenste plank producten zoals sauzen, kaas, vleeswaren of boter te bewaren. Door uw kaas en vleeswaren in speciale kaas- en vleeswarenbakken te bewaren, zorgt u er niet alleen voor dat uw koelkast overzichtelijk blijft, maar ziet het er ook nog eens mooi uit.

Daarnaast is de bovenste plank een perfecte plek om potjes neer te zetten. Speciaal hiervoor heeft iDesign opbergboxen ontwikkeld welke ervoor kunnen zorgen dat u de first-in-first-out methode bij kunt houden zonder al te veel moeite, hierdoor zult u minder voedsel verspillen en is het ook nog eens goed voor het milieu.



De middelste plank(en)

Het middelste deel van de koelkast is vaak tussen de 4 ºC en 6 ºC wat de perfecte plek is voor veel producten, denk hierbij bijvboorbeeld aan:

  • Eieren

  • Blikjes

  • Gesloten flessen frisdrank

  • Gesloten pakken zuivelproducten

Deze plek in de koelkast heeft namelijk een aangename en constante temperatuur waardoor deze langer vers blijven. Door gebruik te maken van een van de stapelbare opbergboxen van iDesign kunt u uw producten netjes ordenen en maakt u optimaal gebruik van de ruimte in de koelkast. Heeft u nog restjes over van uw avondeten? Dan kunt u de kliekjes het beste bewaren in het midden van de koelkast in een van de vershoudboxen van Joseph Joseph zodra deze zijn afgekoeld.



De onderste plank(en)

Onderin de koelkast is het ongeveer 4 ºC waardoor dit de ideale plek is om rauwe vlees, vis of gevogelte. Wanneer u op deze plank enkel vlees bewaard, voorkomt u kruisbesmetting met andere producten in de koelkast. Let er wel op dat u de producten niet tegen de achterzijde van de koelkast aanlegt, hierdoor kunnen ze namelijk vast vriezen. U kunt bijvoorbeeld een opbergbox gebruiken om dit gemakkelijk te voorkomen.

De meeste soepen zijn ongeveer 2 à 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van 4 ºC, dit maakt onderin de koelkast ook hiervoor de beste plek voor een vershoudkom van iDesign met soep.



De groente- en fruitlade(s)

Vrijwel elke koelkast heeft een aparte plek voor de groente- en fruitlade(s). Een lade is minder koud, ondanks dat deze onderin de koelkast zit, en hierdoor zorgt het ervoor dat groenten minder snel uitdrogen en langer vers blijven dan wanneer u deze los in de koelkast legt. Voorbeelden van groenten en fruit welke in de groentenlade bewaard kunnen worden zijn: druiven, sla, broccoli en champignons. Verse kruiden zijn ook het beste te bewaren in de groentelade.

Sommige groenten en fruit, zoals tropische vruchten en tomaten, kun je beter buiten de koelkast bewaren. Bananen, avocado's of tomaten kunnen namelijk gemakkelijk hun smaak verliezen wanneer ze in de koelkast liggen, leg deze daarom bijvoorbeeld in een fruitmand buiten de koelkast.



De koelkastdeur

De deur van de koelkast is de meest 'warme' plek van de koelkast omdat de deur open en dicht gaat wanneer u iets uit de koelkast moet halen. Om deze reden raden wij aan om hier geopende producten, die u binnenkort gaat consumeren, te bewaren. Denk daarbij aan geopende flessen frisdrank en sap, of bijvoorbeeld aan siroop. Deze kunnen namelijk gaan lekken wanneer u ze neerlegt in de koelkast, terwijl deze in de deur rechtop staan en niet om kunnen vallen. Mocht u medicatie willen bewaren in de koelkast, dan is bovenin hier meestal de beste locatie voor, op de bijsluiter staat hiervoor de juiste temperatuur aangegeven.

Ook in de deur is het belangrijk om rekening te houden met het temperatuur verschil boven- en onderin de koelkast voor het plaatsen van producten.